Skip to main content

Laboratorium Diamanten

eclat logo wit

Laboratorium diamanten wat zijn dat?

Laboratorium diamanten zijn gemaakte koolstof verbindingen die chemisch gezien ongeveer dezelfde structuur hebben als natuurlijke diamanten. De techniek om, onder hoge druk en extreme hitte, in een laboratorium diamant te kweken stamt al uit de vorige eeuw. Er wordt een natuurlijke situatie nagebootst.

Laboratorium diamanten waren in eerste instantie alleen bedoeld voor industriële toepassingen, zoals in gereedschappen en dergelijke. Dit door de gebrekkige kwaliteit, kleur en schittering. In de loop van de tijd is het procédé om deze diamanten te kweken verbeterd. Met een gewone loupe kunnen synthetische diamanten nu niet meer van echte diamanten worden onderscheiden. Ze worden nu dan ook steeds meer gebruikt in sieraden. Overigens heeft Eclat apparatuur waarmee de echte diamanten eenvoudig van de fabriek geproduceerde diamanten kunnen worden gescheiden. Laboratorium diamanten komen onder vele benamingen op de markt. Enkele benamingen zijn: men-made diamanten, gekweekte diamanten, lab-diamanten, synthetische diamanten enzovoorts.

Hoe worden laboratorium diamanten gemaakt?

Natuurlijke diamanten werden miljoenen jaren geleden gevormd in de aardkorst. Onder enorm druk, bij extreme hitte verandert koolstof van kristal vorm. Dit is een zeer zeldzaam proces waarbij diamant wordt gevormd. Meer hierover op onze pagina alles over diamanten. In een laboratorium kan dit proces extreem versneld worden nagebootst. Met een zogenaamde eicel wordt een synthetische diamant gevormd. Nooit insluitsels. Dezelfde helderheid. Altijd de gewenste grootte.
Mooi zult u nu denken. Echter omdat deze diamanten onbeperkt geproduceerd kunnen worden zullen deze nooit de (emotionele) waarde krijgen die de unieke gemijnde diamant heeft. Wanneer het proces nog verbeterd en versneld wordt, zou het kunnen zijn dat deze stenen uiteindelijk dezelfde waarde hebben als een glazen zirkonia. Het zou dan onder de categorie bijou kunnen gaan vallen waar de enige waarde nog het omvattende edelmetaal is. Synthetische diamant is veel goedkoper dan echte diamant. Hoe de kleur van een synthetische diamant zich op de lange duur houdt weet nog niemand.

Eclat en echte diamant.

Bij Eclat hebben we besloten uitsluitend met hoge kwaliteit natuurlijke diamanten te werken. We zijn van mening dat juist de imperfectie van echte diamanten charme hebben. De gevoelswaarde van een, miljoenen jaren oude, diamant met al dan niet een klein insluitsel. Bewezen eeuwige schittering en kleur. De ambacht die ermee gepaard gaat. Allemaal afwegingen voor Eclat om te kiezen voor echte natuurlijke diamanten. De prijs van gemijnde diamanten is zeer stabiel. Natuurlijke diamanten zijn zeldzaam waardoor deze altijd een hoge waarde vertegenwoordigen. Door de schaarste kan echte diamant zelfs in waarde gaan stijgen. Dit in tegenstelling tot een laboratorium diamant. Een synthetische diamant, perfect uitgevoerd, zal nooit bijzonder zijn. Ze kunnen immers onbeperkt bij geproduceerd worden.

Eclat test al zijn diamanten uitvoerig. Alle sieraden worden omschreven met de juiste kwaliteit omschrijving en caraten. Onze sieraden worden voorzien van een certificaat van echtheid.

laboratorium diamanten vs echte diamant

Laboratorium diamant

Eclat vindt de toekomst van Laboratorium diamanten zo onzeker dat er besloten is uitsluitend met gemijnde of natuurlijke diamanten te werken. Laboratorium diamanten kunnnen oneindig in de zelfde kwaliteit worden bijgemaakt. Hierdoor hebben ze geen eigen karakter en zullen ze uiteindelijk niets meer waard zijn. Zo redeneren we bij Eclat. Bij Eclat sieraden krijgt u een certificaat van echtheid.