Skip to main content

Alles over Goud

eclat logo wit

Goudwinning

Edelmetalen zijn natuurproducten. Het winnen ervan gebeurd op vele manieren. Bijgaande video laat het winnen van puur goud uit een goudmijn zien. Aders worden ook gevonden in rivieren en bergen. Ook aan de oppervlakte. Veel wordt gevonden in Noord-Amerika en in diverse Zuid-Amerikaanse landen, maar ook in Australiƫ, Rusland, China en Indonesiƫ. Op het Afrikaanse continent heeft Zuid-Afrika het meeste gewonnen.

Goud is een edelmetaal

Edelmetaal verbind zich niet of nauwelijks met zuurstof (roesten ofwel oxideren). Hierdoor blijven edelmetalen altijd mooi. Ze zijn daarom uitermate geschikt om sieraden mee te vervaardigen.

Goud en platina zijn de bekendste voorbeelden van edelmetaal. Deze metalen blijven altijd mooi. Zilver is iets minder edel en verbind zich langzaam met zuurstof. Zilveren sieraden worden op den duur zwart. Met poetsen kan zilver weer zijn oude glans herwinnen. Metalen als ijzer en koper verbinden zich snel met zuurstof en vormen dan een laag bruine of groene roest op het oppervlak. Uiteindelijk vergaan deze metalen in zijn geheel.

Edelmetalen worden van oudsher ingezet als ruilmiddel of om handel te drijven. Dit omdat de metalen ten opzichte van andere metalen nogal zeldzaam waren. Ze raakten (niet snel) aangetast en hadden een stabiele waarde. Edelmetalen werden eigenlijk als papiergeld gebruikt. Ook na de introductie van het papier geld werd de waarde hiervan veelal aan edelmetaal gerelateerd, de zogenaamde gouden-, zilveren- en dubbele standaard.

Goud is een zacht metaal en word daarom als legering gebruikt voor sieraden. De samenstelling van de legering bepaald de uiteindelijke kleur van het goud (geel-, wit- of roodgoud). De smelttemperatuur van is ongeveer 1100 graden celsius.

gouden bijzetringen eclat

Het verschil tussen goud en platina

Goud (chemisch symbool: Au) bestaat in diverse kleuren. Zoals het gebruikt wordt voor sieraden, is een mengsel van verschillende metalen (legering). De hoeveelheid goud in de legering bepaald het aantal karaten. De meest voorkomende zijn 14-, 18- of 21 karaat.

Platina (chemisch symbool: Pt) heeft een waarde die nog hoger ligt dan goud. Platina is een grondstof waarvan het gehalte bepaald wordt aan de zuiverheid waarmee het gewonnen wordt. De kleur van platina is anders dan van witgoud. Witgoud heeft een meer zilver kleurige uitstraling en platina is wat grijzer om te zien.

keurmerken goud gehalte

Keurmerken

Edelmetalen worden voorzien van een keurmerk. Een keurmerk is een stempel in het goud of platina welke het gehalte aangeeft. In Nederland zijn deze merken verplicht.

De keurmerken zijn bepaald door de EWN (Edelmetaal Waarborg Nederland). Op het misbruiken van deze keurmerken staan in Nederland strenge straffen. Meer over keurmerken vind u ook op wikipedia.

Wat zijn karaten

Karaten duiden het gehalte van puur goud aan. In de afbeelding ziet u wat elke stempel inhoud. Naast het gehalte aan puur goud worden er dus andere materialen als zilver en koper gebruikt om het goud sterker en daardoor duurzamer te maken.

keurmerken goud
logo eclat png

Eclat exclusieve sieraden en inkoop

Eclat exclusieve gouden sieraden koopt van betrouwbare leveranciers. Hierdoor zijn de producten van Eclat gevrijwaard van kinderarbeid en milieu onvriendelijk wijze van winning. Edelmetalen van Eclat worden streng gecontroleerd en zijn altijd van de allerbeste kwaliteit.